Молодильною ягодою називають чорницю лікарі. Її темно-сині плоди – найбільше джерело антоцианів, найсильніших з усіх природних антиоксидантів. Кажуть, що чорниця здатна навіть віддалити наближення старості.
Екстракт чорниці посилює вироблення в організмі дофаміну, речовини, яка регулює найважливіші процеси мозку. Дофамін – один з перших у ланцюжку процесів оновлення та омолодження клітин організму. Ягоди чорниці мають протидіабетичну, в’яжучу, сечогінну дію, понижують температуру тіла.
Відвар ягід чорниці, киселі та компоти як в’яжучий засіб корисні при розладах травлення у дітей. Тому варто влітку запастися цією ягодою на увесь рік.
Допомагають чорниці й при недокрів’ї, нічному нетриманні сечі та навіть при нирковокам’яній хворобі. Щоб зняти й полегшити біль при утворенні піску чи каменів у нирках, фітотерапевти рекомендують робити ванни з відвару однакової кількості вівсяної соломи та польового хвоща (50 г на відро окропу). Крім того, дуже корисно вживати при цьому чорницю.
Дуже помічним для хворих на діабет є відвар листя чорниці. Цей засіб діє на організм подібно до інсуліну.
Цікаво, що допомагають ягоди й при стоматиті, бо ж мають антисептичні властивості.
Фармакологічні дослідження довели, що ця лісова мешканка є чудовим засобом у відновленні зору, якщо пройти курс «чорницетерапії» влітку, можна значно покращити свій зір. Вживання цієї ягоди поліпшує кровообіг сітківки ока, загострює нічний зір.
Надзвичайно популярна ця ягода в народній медицині різних країн. Сухі плоди вживають при діареї, ревматизмі, гепатиті, свіжі – як дієтичний продукт при анемії, подагрі, жовчнокам’яній хворобі, жовтяниці, диспепсії, хронічному коліті. Зовні можна застосовувати цю рослинку при опіках, екземі, лускатому лишаї.
Чорничний чай
На 1 л води потрібно взяти 60 г листя чорниці, настояти 12 годин і проварити впродовж п’яти хвилин, напарити одну годину Вживати такий лікувальний напій рекомендує по три четвертих склянки п’ять разів на день, через 30 хв. до їди.
При діареї 1 повну чайну ложку суміші листків чорниці (15г), ягід чорниці (15г), кореневищ перстачу прямостоячого (20г) і квіток ромашки настоюють 6 годин. Варять п’ять хвилин і п’ють ковтками впродовж дня.
Настій з цілющої ягоди
Цей засіб допомагає тим, у кого хронічний коліт. Для приготування настою дві столові ложки сухих ягід чорниці кип’ятять впродовж 20 хвилин в півсклянці води, додають 1 склянку червоного вина й кип’ятять 10 хвилин. Після проціджування та охолодження вживають настій по 1 столовій ложці тричі на день.
Відвар «Помічний»
Ще один рецепт, який допоміг багатьом хворим з хронічним ентероколітом, що супроводжувався виснажливою діареєю. Вам знадобиться суміш взятих порівну листків чорниці, листя кропиви дводомної, листя горіха волоського, квіток ромашки та кореня перстачу. 1 столову ложку суміші залийте склянкою окропу, настоюйте 15 хвилин. Вживати по 50 мл тричі на день.
Ягоди чорниці використовують і як зовнішній засіб. Скажімо, клізми з відвару ставлять при геморойній кровотечі, примочки або мазь застосовують при різних шкірних хворобах – висипах, опіках, навіть з некрозом тканин. Для цього ягоди (краще взяти свіжі) потрібно перетерти, аби вони мали консистенцію мазі. Тоді товстим шаром накласти на уражені місця. Мазь потрібно щодня змінювати, а змивати – сироваткою.
Підготувала Лариса ЛУКАЩУК